Lisbeth Fabricius, ny leder af Røde Kors nørklerne, har strikket hele sit liv.
Røde Kors team af frivillige nørklere i Hørsholm har fået ny leder.
Lisbeth Fabricius står nu i spidsen for nørklerne, efter at Eva Porsvig tidligere på året forlod posten efter seks år som aktivitetsleder. Hun fraflyttede Hørsholm tidligere på året.
Lisbeth Fabricius har en erhvervsmæssig baggrund i den finansielle sektor, hvor hun startede sin karriere i Privatbanken. Privatbanken blev til Uni Bank, hvor hun var i 24 år. Så brød hun med bankverden med ti år i NGG, Nordsjællands Grundskole og Gymnasium’s administration. Derefter var hun tilbage i et pengeinstitut, det var Forstædernes Bank, der blev til Nykredit. Her var hun i ti år indtil hun i 2017 valgte at gå på pension.
”Jeg så et jobopslag fra Røde Kors i Ugebladet hvor de søgte en aktivitetsleder for nørklerne. Jeg tænkte: Det er lige mig,” siger Lisbeth med smil i begge øjne som stråler af glæde og fortsætter:
”Jeg har strikket hele mit liv og elsker at have med mennesker at gøre, så jeg kontaktede straks Jørgen Jørgensen, formanden for Røde Kors Hørsholm”.
Et kendt ansigt fra de lokale banker
Lisbeth er et kendt ansigt i Hørsholm, hvor hendes mange år i bankverden har givet hende en stor berøringsflade med mange lokale borgere.
Lisbeth uddyber: ”Jeg løber tit ind i folk, som siger til mig: Hvorfra er det vi kender hinanden? Og jeg svarer: Kan det være fra banken? Og så det lyder det: Nåååh ja, selvfølgelig!”
Som aktivitetsleder er det Lisbeths ansvar at organisere de frivillige nørklere som producerer strikke- og sytøj for en god sag. Nørklertøjet sendes til steder i verden, hvor fattigdom og kulde gør vinteren svær at komme igennem. Her luner en dejlig sweater eller et varmt tæppe.
Foto: Jerry Ritz / Røde Kors
En håndstrikket bamse
Der findes også steder i verden hvor tørke og varme plager og hvor børnene leder efter tryghed i en hverdag med mangler. Her betyder det meget, at have en bamse man kan kramme. De håndstrikkede bamser gør også lykke hos børn, hvis forældre sidder indsatte i arrester og fængsler eller er sårbare i asylcentre.
Lisbeth Fabricius overtog som aktivitetsleder i foråret, da Coronakrisen fra marts havde nedlukket de fleste aktiviteter, inklusiv nørklernes ugentlige møder på Selmersbo Aktivitetscenter. Hun tog straks telefonisk kontakt med alle nørklerne i teamet og servicerede dem med garn i den periode, hvor de ikke kunne mødes fysisk.
Et afbræk
Det stod klart, at nørklerne savnede det sociale samvær. Så snart det var muligt, fik Lisbeth arrangeret at de ugentlige møder på Selmersbo fra den 1. juli kunne genoptages. Møderne holdt flyttedag, så de fremover afholdes i den store spisesal. Her er det muligt at holde behørig afstand mellem deltagerne. Lisbeth tilføjer:
”Det sociale samvær betyder alt for gruppen af nørklere. Ud over at producere håndlavede strikke- og sy-ting er der et fællesskab, som er utrolig vigtigt for medlemmerne i teamet.”
“Vi har siden genåbningen for de fysiske møder været meget grundige med alle forholdsregler og afspritter lokalet inden mødet. Vi sørger for at holde afstand.”
Den sidste Corona-udmelding fra regeringen med forsamlingsforbud ned til ti personer vil endnu engang sætte de fysiske møder på pause.
Efter at Nørklerne er rykket ind i det store lokale, hvor de samles tre gange om måneden, er der virkelig blevet produceret.
”I slutningen af september pakkede vi 596 stykker tøj til nødlidende i Hvide Rusland. Vi har siden marts bl.a. strikket 30 tæpper, 28 undertøjssæt, 228 huer, 120 sweatre, 25 par strømper og 29 par leggings og har havde syet 35 drengeskjorter/-bluser, 45 kjoler/nederdele og 10 par shorts,” siger Lisbeth og tilføjer: ”Jeg er sindssyg stolt af resultatet, det er utroligt hvor meget der er blevet skabt af de frivillige i vores team”.
Foto: Jerry Ritz/Røde Kors
Lisbeth kan strikke liggende
Teamet består i øjeblikket af 37 aktive nørklere, hvoraf ti producerer deres ting hjemme og der er en øget interesse for at deltage siden maj er teamet udvidet med seks nye deltagere.
Det med frivilligt ulønnet arbejde er på ingen måde nyt for Lisbeth Fabricius. Hun har i 15 år været frivillig i HUI, Hørsholm-Usserød Idrætsklub, hvor hendes mand Bent også er frivillig som foreningens kasserer. De har sammen to voksne sønner og barnebarnet Philip, der snart er 3 år og som giver parret meget glæde.
Lisbeth er et særdeles aktivt menneske både som vinterbader i Nivå og som deltidsunderviser i Loop fitnesscenter. Hun siger selv, at hun har meget svært ved at sidde stille. Der skal ske noget.
Ferierne har familien Fabricius siden 1998 holdt på La Santa Sport, nogle år flere gange samme år. Lisbeth elsker ferie- og sportscentret på den spanske ø Lanzarote, hvor man kan kombinere fysisk aktivitet med afslapning.
Lisbeth: ”Jeg slapper af med at strikke og kan faktisk strikke liggende –hvilket ofte sker på ferierne. Hvis jeg ikke havde andet at lave. kunne jeg strikke i tolv timer i træk.”
Her ser du noget af det meget strikke – og sytøj, som de frivillige i nørkler-teamet producerer og som pt. gør lykke hos blandt andet civilbefolkningen i Hvide Rusland. Foto: Røde Kors