Ole, 76, arbejder som frivillig i Røde Kors og nyder det sociale samvær med kollegaer og kunder
Ole Ørsted Rasmussen, 76, står ved kassen i Røde Kors Butikken i Hørsholm. Der står altid mindst to i kassen, for butikken er en af de travleste i landet. Men på Ole virker travlheden nærmest som en humørpille.
Ole Ørsted Rasmussen flyttede til lokalområdet for et par år siden for at være tættere på sin datter og børnebørnene. Som tidligere formand for en større andelsboligforening på Frederiksberg har Ole været en lille smule tilbageholdende med at kaste sig ud i nye tillidshverv. Men det er da alligevel blevet til, at han er kasserer for et gymnastikhold i Ældre Sagen.
Ole er ud af en søskendeflok på seks, men står tilbage som den eneste overlevende. Blandt vennerne tynder det også ud i disse år, og det er ikke så nemt at finde nye venner. For tiden sørger Ole over tabet af en nær veninde gennem 50 år. Men det kan man ikke mærke på Ole, når man møder ham bag kassen i Røde Kors butikken i Hørsholm.
”Jeg er i godt humør, når jeg er sammen med andre mennesker. Jeg har altid været glad for at gøre noget godt for mine medmennesker. Som barn havde jeg 25 familier, som jeg hentede koks for oppe på Christianshavn. Det var 75 trappeture, og jeg tjente 10 øre per spand.”
I godt selskab glemmer man sine handicap
Ole mærker også til alderen på andre måder. Han har nedsat lungefunktion og er blevet opereret for en prostatakræft.
Men, siger han – i godt selskab glemmer man den slags.
”Selv om man bliver ældre og bliver lidt handicappet, så er det altså stadig vigtigt at hente nogle gode oplevelser ind, så man bevarer humøret.”
Ole har to eftermiddagsvagter i Røde Kors butikken hver uge og står til rådighed, hvis en ekstravagt skal dækkes.
Han var som tidligere bankmand nærmest selvskrevet til kassen:
Ole har været bankansat i næsten 40 år. Han stoppede før tid, da de store rationaliseringsrunder tog fart og skulle egentlig have været på efterløn Men ad omveje endte han i stedet som påklæder hos Det Kongelige Teaters operakor.
Den dag Ole fyldte 60, var der forestilling, men der blev tid til et glas vin efter forestillingen: Da sang Det Kongelige Operakor for fødselaren, og selv Michael Christiansen kom forbi og gratulerede.
Vagterne er ugens højdepunkt
”Vi har det godt sammen i kassen. Og så er det blevet kutyme, at om onsdagen efter lukketid sætter vi os ud bagved og får et glas vin. Så får vi lige ordnet verdenssituationen.”
I mindre travle perioder ved kassen går Ole også til hånde med at sætte priser på varer og måske få en drilsk computer til at arte sig.
Hvordan får du de øvrige dage til at gå?
”Jeg ser en del nyheder i fjernsynet. I vinterhalvåret går jeg til gymnastik hos Ældre Sagen. I sommerhalvåret slår jeg græsplænen. Jeg er dog nødt til at holde pauser af hensyn til lungerne.”
De to ugentlige vagter i kassen er måske ligefrem ugens højdepunkter?
”Ja, det er de,” siger Ole med overbevisning. ”Og jeg synes at de to dage går alt for hurtigt.”
Tekst: Carsten Legaard – Fotos: Jerry Ritz
FAKTA
SOCIALT FÆLLESSKAB OG FRIVILLIGHED
Røde Kors Hørsholm er med sine over 300 frivillige den organisation som lokalt tiltrækker flest frivillige. I Hørsholm er de frivillige aktive i aktiviteter som genbrugsbutik- og møbler, integrations-team, vågetjeneste, besøgsvenner, nørklerne, indsamling og førstehjælp.
Som frivillig er du med til at gøre en forskel for andre og får samtidig gode oplevelser i et socialt fællesskab med andre frivillige og nye kompetencer med i rygsækken. På landsplan beskæftiger Røde Kors 34.000 frivillige og er verdens største humanitære organisation med mere end 11 millioner frivillige i 191 lande.
Røde Kors Hørsholm søger lige nu flere frivillige til alle aktiviteter. Se nærmere om hvordan du bliver en del af det frivillige team her