december 23

Lisbeth Valentiner i spidsen for besøgsvenner

Lisbeth Valentiner er rekrutteret fra egne rækker – med et stærkt ønske om at udvide teamet af frivillige

Lisbeth Valentiner, Røde Kors HørsholmTekst og fotos: Jerry Ritz

Lisbeth Valentiner, der er nytiltrådt som aktivitetsleder for Røde Kors besøgsvenner i Hørsholm, er opvokset på Frederiksberg. Når hun i den anledning bliver bedt om at præsentere sig selv, fortæller hun, at hun var var ret vild som barn og teenager i 1950-1960’erne, og man er ikke i tvivl om at hun taler sandt.  Selvom hun nu er en voksen dame med mand, børn og børnebørn og en 45 års karriere bag sig som korrespondent og grafiker, er hun et energibundt med en stærk udstråling og øjne, der smiler og viser engagement. Ingen vil gætte, at hun har rundet 70 år.

Lisbeth har været en del af Røde Kors lokale team som besøgsven i et par år. Hun lagde billet ind, da stillingen blev ledig efter Anne Gruelund, som stoppede tidligere på året.

Lisbeth stillede dog en betingelse, da hun var til jobsamtale med Jørgen Jørgensen, formand for Røde Kors bestyrelse. Lisbeth ønskede forsat at være aktiv besøgsven, når hun overtog posten om leder for teamet af frivillige besøgsvenner. Hun ville ikke miste kontakten med Jørgen på 94 år, som hun har været besøgsven for, siden hun startede som frivillig i Røde Kors.

Det var en betingelse, som formanden naturligvis respekterede og tilmed med stor tilfredshed. Som aktivitetsleder er det godt, at man ved hvad det drejer sig om og hvad der kræves af de frivillige i teamet.

Lisbeth Valentiner vil udvide teamet

Lisbeth Valentiner, Røde Kors HørsholmLisbeth Valentiner har ambitioner. Hun vil gerne udvide besøgsteamet fra de nuværende 15 frivillige til mindst det dobbelte. Der er et stort behov, da befolknings sammensætningen i Hørsholm består af mange ensomme ældre. Lisbeth siger:

”Det er mennesker, som har stor glæde af en ven, der kommer på besøg på et aftalt tidspunkt”.

“Alder er ingen hindring,” siger hun og fortsætter:

”Besøgsteamet består af både unge kvinder og mænd, erhvervsaktive, studerende, friske efterlønnere og pensionister. Den yngste i teamet er 23 år, og der er mere end 50 års forskel til den ældste. Alt hvad man behøver er empati og at være i øjenhøjde med den man besøger, og at man har mulighed for at afsætte et par timer om ugen”.

Hun understreger: ”Der ikke er tale om personlig pleje og den slags, som hjemmehjælpen tager sig af. Derimod er det en hyggelig snak, en gåtur, når vejret og fysikken tillader, et spil kort – ja, kort sagt, den slags samvær, der nu om stunder kaldes kvalitetstid”.

Mange er ensomme, fordi børn og andre pårørende er bosat langt væk i andre egne af Danmark eller i udlandet.

Elsker at have med mennesker at gøre

Da Lisbeth Valentiner tilbage i 2017 trak sig fra arbejdsmarkedet, efter 40 år på Elektronikcentralen, som de senere år hed Delta, vidste hun at hun skulle i gang med noget meningsfyldt og tænkte straks Røde Kors. At det blev besøgsven var nærmest en tilfældighed, men oplagt. Hun uddyber det:

”Jeg elsker at have med mennesker at gøre, så det var helt naturligt. Da jobbet som aktivitetsleder blev ledigt for nylig, vidste jeg, at det var lige mig. Jeg kunne ikke sige nej til den udfordring det er, at være med til at udvikle denne aktivet, så endnu flere kan få en besøgsven”.

Love, Peace – og næstekærlighed er stadig aktuelt

Indledningsvis fortalte Lisbeth, at hun var lidt vild som barn og teenager. Efter realeksamen tog hun i 1967 sammen med sin veninde Lilian til London som au pair og tog efterfølgende en eksamen som engelsk korrespondent derovre. Det var en spændende tid, beretter hun:

”Swingin’ London, ungdomskultur, farverigt modetøj i den berømte Carnaby Street og den nye beatmusik, koncerter på klubber og spillesteder med tidens hotte navne som bl.a. The Kinks og Donovan. En tid med slogans som Love, Peace & Understanding” …. Noget som Lisbeth mener, kan bruges den dag i dag:

”I en urolig verden med egoisme, er der brug for næstekærlighed, og at man gør en forskel og hjælper sine medmennesker, hvis man har mulighed for det.”

Lisbeth Valentiner_Røde Kors Hørsholm


Bliv besøgsven og spred glæde hos et andet menneske

Vær med til at bryde ensomheden for mennesker, der er alene. Bliv besøgsven og spred glæde hos et andet menneske. Røde Kors har 5293 besøgsvenner og lidt over 8000 besøgsmodtagere i Danmark

Ensomhed er et stigende problem i Danmark. Den har ingen alder, men sniger sig ind på os, isolerer os fra fællesskabet og forringer vores livskvalitet. Følelsen af ensomhed kan ramme alle, og der kan være mange forskellige grunde til den.

Røde Kors besøgsvenner er helt almindelige mennesker; pensionister, unge, mennesker i arbejde og studerende. De er alle frivillige i Røde Kors med lyst til at gøre en forskel og være noget for andre. De har altid relationen og nærværet for øje, og gør meget ud af at finde en besøgsven, der passer til dig.

Har du lyst til at få besøg eller selv at blive aktiv som besøgsven så kontakt Røde Kors aktivitetsleder Lisbeth Valentiner på tlf. 26648830 eller mail: lisbethvalentiner@icloud.com

 


Tags


Kunne dette også være interessant?

Møde om tilskuddet til Grønland

Møde om tilskuddet til Grønland
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}