november 1

Udflugt 2024: 108 frivillige havde en god og hyggelig dag

108 frivillige havde en god og hyggelig dag på Karlebo Kro til den  årlige Udflugt med Røde Kors Hørsholm.

Mens der blev hygget, snakket og nydt den meget lækre 4 retters menu, var der to oplæg på i løbet af dagen:

Ann-Christin Lystrup, Leder af Landskontorets udviklingsteam, fortalte om status og tendenser indenfor genbrug

Karen-Marie Lillelund fortalte om humor/kommunikation og inklusion

Ann-Christin Lystrup: Status og tendenser indenfor Genbrug

Røde Kors driver fem forskellige typer genbrugsbutikker:

  • RK Outlet
  • RK Selvbetjening
  • RK Byggegenbrug
  • RK Råstof
  • RK Genbgrusbutik  – ligesom Butikken og Møbelhuset 

RK Butikken

Der er 260 RK Butikker i Danmark, heraf 62 storbutikker hvor Butikken er en af disse. 

Den typiske RK Butik har gennemsnitlig 38 frivillige, der i gennemsnit er 64 år. De frivillige laver administrative opgaver, reparerer elektronik, SO-ME og kører som chauffør.  

I 2022 omsatte 64 Butikker, herunder Hørsholm, for +1 mill. Kr; det svarer til 8,5 mill. solgte enheder, der i gennemsnit havde en pris på 30kr. 

I 2023 generede Røde Kors Butikkerne tilsammen 302 mill. Kr i indtægter, hvoraf 107 mill. Kr. – såkaldte frie midler – kunne bruges hvor der var allermest behov for det nationalt og internationalt. 

Røde Kors Genbrugsundersøgelse 2024

Røde Kors laver med jævne mellemrun en undersøgelse på Genbrugsområdet i Danmark, og den seneste er blevet lavet i år.

74% af alle danskere donerer til genbrug, hvor Røde Kors er langt den foretrukne organisation at donere til.

Danskerne køber ca. 20% mere genbrug i i år sammenlignet med 2016. Vi køber genbrug for primært at gøre et godt kup og dermed den gode kundeoplevelse, hvor det gode formål er sekundært for køberen. Til gengæld er bevidstheden om bæredygtigheden i genbrug blevet en faktor i 2024 sammenlignet med 2016.

Størstedelen af overskuddet fra Butikkerne går til den lokale afdeling og dens lokale hjælpearbejde. På landsplan går 66% af overskudet til nationalt hjælpearbejde.

Selvom bevidstheden om bæredygtighed og genbrug – og dermed også Røde Kors’ indtægter, er steget markant på otte år, er der desværre også sket en adfærdsændring omkring hvor der handles. Røde Kors Butikkerns største konkurrent er den private sælger – eller som An-Christin sagde de, citat: “Der er ikke en villavej, der ikke har sit eget loppemarked”. 

I dag foretages 37% af alle online genbrugskøb på DBA, Vinted og lignende, mens det kun er 25% på RK markedet. Den private sælger sætter typisk ting til salg, hvis han/hun vurderer, at det kan sælges for mere end 200kr.

Adfærdsændringen betyder, at donationerne ikke kommer lige så nemt som før, og kvaliteten også er faldende. 

Ann-Christin sluttede af med at fortælle, at der vil blive endnu mere fokus på genbrug de kommende år med myndighedernes krav om, at vi fremadrettet skal rapportere på hvor meget vi får og hvor meget vi smider ud i vores butikker. 

Karen-Marie Lillelund: Humor/kommunikation og inklusion

Karen-Marie Lilleund fortalte om, hvordan og hvorfor vi skal bruge humor i vores hverdag med et særligt nærvær og unikke historer, der fik alle til at grine, så tårerne trillede ned af kinderne. 

Humor er en af de bedste ting, som vi har fået som menneske, og den kan og skal bruges i selv de mest udfordrende situationer. Humor er med til at bære over med de andre idioter vi møder på vores vej – med andre ord er vi alle idioter engang imellem, hvorfor vi har brug for humor.

Karen-Marie nævnte tre faktorer til at have det sjovt:

  • Nærvær
  • Mod
  • Frækhed

Og mindede os om at finde det sjove i de kampe, som vi alligevel ikke kan vinde.

Banko

Dagen sluttede af med banko, hvor bl.a Holte Vinlager og Rema1000 havde doneret meget flotte gaver som f.eks. gode flasker rødvin, gavekurve, lyslanterner og chokolade. 


Tags


Kunne dette også være interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}