november 24

De kører den hvide varebil med det røde kors

Hver fredag kører de sammen i den hvide varebil med det røde kors. De kører som frivillige chauffører for Røde Kors Møbler i Hørsholm og Kokkedal. Selvom de begge har rundet de 70 år, sidder de ikke med hænderne i skødet. De har fundet en måde hvorpå de kan gøre en forskel som aktive i verdens største humanitære organisation. 

Du har sikkert set de hvide Røde Kors biler mange gange i bybilledet, men ikke tænkt nærmere over hvem der kører rundt i dem. Her fortæller vi historien om to af de frivillige, som afhenter donationer, bringer solgte møbler til kunder og tømmer tøjcontainere og i det hele taget sørger for transport mellem de to Røde Kors butikker i Kokkedal Industripark og på Usserød Kongevej.

Erik Jørgensen er tidligere lærer og mangeårig skoleleder i Hillerød. Hans makker i den hvide varebil med det røde kors på siden er Peter Ørntoft, som er uddannet nationaløkonom og har været systemchef i Coop-koncernen. Nu er de begge pensionister og en del af Røde Kors Hørsholms store lokale team af frivillige, som tæller over 300 aktive.

Erik fortæller, at det hele startede, da han så en artikel i lokalavisen Ugebladet om at Røde Kors manglede chauffører. Erik startede som vikar, men blev hurtig fast mand. Han og Peter har nu kørt sammen i tre år.  

Et fantastisk sammenhold

”Det er et fantastisk sammenhold, vi frivillige har, og jeg nyder at komme på ”arbejde”. Vi er her alle, fordi vi har lyst, og vi yder en indsats, der giver mening”. 

Peter supplerer:

Ja, venskabet med Erik og de andre chauffører betyder rigtig meget”. 

Det er ikke fordi Peter ikke har andre interesser. Han synger fast i koret Rungsted Gospel og spiller tennis 2-3 gange om ugen. Men når man er pensionist, er frivilligt arbejde med til at holde en i gang.  

Betyder det noget, at det er Røde Kors de yder en indsats for?  

Peter: ”Det, at overskuddet fra salg af genbrugsmøbler og andet boliginventar går til nødhjælp, har afgørende betydning. Som chauffør holder man sig fysisk aktiv og behøver ikke bruge penge på at løfte jern i et Fitnesscenter. Vi hjælper hinanden og har forskellige hjælpemidler til at løfte ting, så vi passer på os selv og undgår løfteskader”.  

Fire timers uge

Chaufførerne kører i tomands hold, chauffør og medhjælper i fire timer pr. vagt. Der er altså ikke tale om en 40 timers arbejdsuge.

Erik: ”Det er dejligt at møde kunderne og ikke mindst de mange, som donorer deres ting til os. Når vi kommer rundt, bliver vi ofte takket for vores indsats, og det er naturligvis dejligt, at det bliver påskønnet”. 

De to frivillige chauffører fortæller, at de ofte bliver budt på kaffe, men sjældent har tid. Det er heller ikke usædvanligt at de bliver spurgt om, hvad pengene fra salget går til. 

”Det er ikke svært at svare på. Alle kan i nyhederne se at Røde Kors altid er til stede med nødhjælp, hvor det er nødvendigt, om der er krig eller naturkatastrofer,”siger Peter.

Jimi Hendrix, Led Zeppelin og The Who

Peter og Erik har opbygget et tæt venskab som kolleger i Røde Kors. Som jævnaldrende har de mange fælles interesser, ikke mindst rockmusikken, som de begge har fulgt siden deres unge år.

Øjnene stråler, når de taler om koncertoplevelser og plader med navne som Eric Clapton, Jimi Hendrix, Led Zeppelin og pionererne The Who, der er nogle af de store udenlandske kunstnere som de begge beundrer og snakker om. Som The Who var inde på i sangen ’Talkin’ bout my Generation’ om at være ung i 1965. 

Da teaterkoncerten med C.V. Jørgensen blev opført på Aveny-T tidligere på året, var de to mænd og deres koner inde at se forestillingen og kunne efterfølgende snakke om koncerten i den hvide varebil. Politisk er de to også meget enige. De siger at deres holdninger ligger til venstre for midten. 

Frokostritual

Et fast ritual er frokostpausen, hvor Erik og Peter hver bidrager til det fælles måltid. Det er altid spændende at se, hvad makkeren har med, selvom der er flere favoritter, som er fast på menuen. Erik medbringer laks og paté med bacon, Peter disker op med sin hjemmelavede tunsalat.

Det hænder, at madpakkerne, som indtages i den lille frokoststue i køkkenet hos Røde Kors Møbler, udsættes helt til klokken 15, hvis de har en særlig travl dag. For de elsker deres arbejde, og tiden flyver, når man har travlt.

Røde Kors søger flere chauffører og chaufførmedhjælpere. Hvis du er interesseret i at blive en del af fællesskabet, så kontakt Lissie Ritz i Røde Kors Møbler  Tlf. 24 82 88 28 

Røde Kors frivillige chauffører
De to frivillige Røde Kors chauffører Erik Jørgensen og Peter Ørntoft deler mange interesser. Foto: Jerry Ritz

Tags


Kunne dette også være interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}