december 23

Røde Kors venner holder julefest for Ukrainske flygtninge

Forleden havde de mange Røde Kors frivillige i aktiviteten Venner Viser Vej inviteret alle ukrainske flygtninge, der befinder sig i Hørsholm kommune, til julefest i Røde Kors’ forenings- og undervisningslokaler på Savsvinget. Der var rigtig mange flygtninge, der havde taget imod invitationen til at julehygge sammen med deres danske Røde Kors-venner, så der var fuldt hus.

Der blev klippet og klisteret julestads med stor iver og engagement, noget, som børn og voksne kunne være fælles om.

Der blev serveret hjemmelavet dansk julemad – som vi kender fra en typisk traditionel julefrokost. Flere slags sild, varme fiskefileter, flæskesteg med rødkål, rullepølse, frikadeller og naturligvis risalamande og æbleskiver.  

De Ukrainske flygtninge fik fortalt på deres eget sprog om julemaden og traditionerne – også om æbleskiver, som nu om stunder ikke indeholder æbler!

Da maden var sat til livs og festen var på sit højeste, dukkede julemanden op med sit ”Ho Ho Ho” og delte gaver ud til alle børnene.

Det var en af de frivillige, Erik Aaen, som havde påtager sig rollen som julemand. Man kunne tydeligt se, at den pensionerede præst fra Kokkedal Kirke har prøvet det før. Hvis børnene ikke allerede havde julelys i øjnene, så fik de det, når julemanden trak gaver op af sækken.

Aktivitetsleder Carina Mosbæk siger: ”Det var helt overvældende, så mange der mødte op. Vi havde nogle rigtige hyggelige timer sammen. Jeg håber og tror at vores gæster for en stund glemte den frygtelige krig i deres hjemland”.

Carina tilføjer: ”Sidst på måneden gentager vi succesen, denne gang med ukrainsk mad og traditioner, for så er det flygtningene, som står i køkkenet, laver maden og står for festen”. 

Jerry Ritz, der er bestyrelsesmedlem og kommunikationsansvarlig i Røde Kors Hørsholm og initiativtager til aktiviteten Venner Viser Vej, siger:

”Det er dejligt at mærke den store opbakning og velvilje, der er hos lokalbefolkningen i Hørsholm til at hjælpe de ulykkelige mennesker fra Ukraine, som er flygtet hertil. Det betyder rigtig meget for dem, at have nogle lokale danske venner, som man kan tale med og dele glæder og sorger med. På den måde følger vi en mangeårig Røde Kors tradition med at tage os af de civile, som kommer i klemme i krig”.   

FAKTA: Røde Kors aktiviteten Venner Viser Vej for frivillige i Hørsholm blev etableret i starten af marts 2022, mindre end to uger efter at Rusland havde invaderet Ukraine. Mere end 80 Hørsholm-borgere meldte sig til den nye aktivitet fra starten og efterhånden, som flygtninge fra Ukraine kom hertil, var de frivillige klar til at modtage dem. Pt. er der ca. 50 aktive frivillige i aktiviteten, de øvrige står på stand-by, hvis der kommer flere flygtninge hertil. Op imod 7 millioner mennesker – ud af en befolkning på 44 millioner – er flygtet fra Ukraine. Af dem er mellem 25.000 og 30.000 kommet til Danmark. Til Hørsholm er der kommet i alt 128 voksne og børn.    


Tags


Kunne dette også være interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}