august 24

Halvandet år med krig i Ukraine: Røde Kors gør status

JULIE BERGSTRAND-CHRISTENSEN – 24 AUGUST 2023

Luftalarmer. Smadrede hjem. Børn og voksne på flugt. Siden 24. februar 2022 har vi allesammen set tv-billederne fra Ukraine og hørt frygtelige fortællinger fra fronten.

Selvom der nu er gået halvandet år, er krigen langt fra overstået. Der er desværre ingen tvivl om, at konsekvenserne er langsigtede, og at der er brug for hjælp mange år ud i fremtiden – ligegyldigt, hvordan situationen ender.

Behov for både akut og langsigtet hjælp

Konsekvenserne er både økonomiske, fysiske og psykiske: Den ukrainske økonomi er hårdt ramt, og et stigende antal ukrainere er arbejdsløse. Dertil kommer de fysiske ødelæggelser – både af mennesker, hvor der desværre er mange døde og sårede, samt af bygninger og infrastruktur. Endelig slider hele situationen ekstremt hårdt på de berørte, og de psykiske konsekvenser er enorme for både børn og voksne.

Behovet for hjælp er altså på samme tid langsigtet, men også helt akut. Det så vi for eksempel i juni, hvor Kakhovka dæmningen blev ødelagt og skabte både oversvømmelser og efterfølgende vandmangel i området omkring det tidligere vandreservoir.

Røde Kors i Danmarks arbejde i Ukraine

Røde Kors i Danmark har været i Ukraine siden 2014, og vi samarbejder fortsat tæt med Ukrainsk Røde Kors for at hjælpe den ukrainske civilbefolkning.

I starten handlede det meget om at få fragtet nødhjælp ind i Ukraine. Ting som mad, vand og hygiejneartikler blev kørt ind gennem Rumænien og fordelt i de områder, hvor der var behov for dem. I løbet af vinteren var der også stort fokus på at levere vinterhjælp, så folk kunne holde varmen i mere eller mindre ødelagte huse.

I dag fokuserer hjælpearbejdet på flere forskellige ting. Sammen med Ukrainsk Røde Kors arbejder vi meget med det psykosociale område, hvor vi yder støtte til både børn og voksne. Vi støtter også op om det hårdt pressede sundhedssystem, f.eks. ved at drive mobile sundhedsklinikker og besøge ældre og udsatte borgere i deres eget hjem. Endelig arbejder vi også med at udvikle Ukrainsk Røde Kors’ lokale arbejde, da de jo fortsat skal løfte nogle store opgaver.

Mød vores team i Ukraine og send dem en hilsen på Røde Kors’ Facebook

Sammen med Ukrainsk Røde Kors har Røde Kors i Danmark hjulpet mere end én mio. mennesker i Ukraine

70.000 børn og voksne i Ukraine har fået psykosocial støtte af Ukrainsk Røde Kors og Røde Kors i Danmark

100+ mobile sundhedsklinikker drives af Ukrainsk Røde Kors, bl.a. med støtte fra Røde Kors i Danmark

Røde Kors Hørsholm ønsker at yde et flot bidrag ved landsindsamlingen 1. oktober i år. Dertil behøver vi rigtig mange indsamlere. Du kan tilmelde dig på dette link.


Tags


Kunne dette også være interessant?

Møde om tilskuddet til Grønland

Møde om tilskuddet til Grønland
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}