august 17

Røde Kors Vågetjeneste fejrer 10 års jubilæum

I disse dage kan Røde Kors Vågetjeneste i Hørsholm fejre ti års jubilæum som en af lokalafdelingens mange aktiviteter drevet af frivillige ulønnede ildsjæle, der har overskud til at gøre en indsats for andre mennesker.

Det hele startede, da Annie Birkvang så et indslag i TV-nyhederne i sommeren 2010 om, at Røde Kors Vågere på Bornholm kunne fejre fem års jubilæum, hvor de fortalte om aktiviteten.

Annie tænkte straks, at det var da lige hende. Hun rettede henvendelse til den daværende formand for Røde Kors lokalafdeling i Hørsholm. Der var ikke langt fra idé til handling, for kort tid efter var Vågetjenesten i Hørsholm en realitet, og den var oprettet med et team af lokale vågere.

En af dem der var med til initiativet fra starten, var Karen Valberg, der sidste år blev kåret til ”Årets frivillig 2019” af Hørsholm Kommune. 

Karen og Annie har delt jobbet som aktivitetsleder for Vågetjenesten i Hørsholm, og det er dem, der i fællesskab står for alt det praktiske med vagtplaner og med at rekruttere nye frivillige. Udover de to har Anna Jensen været med fra starten.

I dag består teamet af seks vågere, og de gør gerne opmærksom på, at de godt kunne bruge et par stykker mere for at kunne dække behovet.

Vågeteamet giver ro til døende i livets sidste timer

Det er måske ikke alle, som ved, hvad Vågetjenesten er for noget. Annie fortæller:

”Hvert år dør tusindvis af mennesker uden at have nogen ved deres side. Det er her, at Vågetjenesten tilbyder at træde til. Som våger kan man give ro og tryghed til en ensom døende ved at lytte og være nærværende”.

Hvad kræver det at være våger? ”Du skal være moden, robust og afklaret. Du sidder hos den døende og lytter, holder i hånd – eller hvad situationen indbyder til. Det er en fordel, hvis du har erfaring med omsorg for døende – enten personligt eller professionelt fra arbejde i eksempelvis hospitalsvæsenet eller på et plejehjem” siger Annie og tilføjer: ”Empati og nærvær er to væsentlige kompetencer”. 

Karen supplerer: ”Vågetjenesten er til stede og giver omsorg til døende. Det kan være et ensomt menneske, der ikke skal dø alene, eller vi i vågetjenesten kan aflaste familien, som er arbejdsramt og ikke har mulighed for at være til stede. De frivillige i teamet er alle nøje udvalgt og gode til at berolige, lytte og skabe ro omkring sig. Som pårørende kan du bruge de frivillige som en ekstra tryghed i den vanskelige tid. Det kan være i hjemmet eller på plejehjemmet”.

Tæt på et døende menneske

Hvordan er det, at være så tæt på et fremmed menneske som er døende? Karen: ”Uden at det skal lyde højttravende føler jeg mig ydmyg som våger – over at en søn eller datter betror mig, som de slet ikke kender, til at være hos deres far eller mor i den sidste tid”. Hvad giver det dig at kunne yde den indsats? Karen: ”Det giver mig en tilfredsstillelse, at jeg har været hos en døende og forhåbentlig gjort de sidste timer lidt lettere ved mit nærvær, eller – når beboeren er død under min vågning – at jeg var der og kunne holde beboeren i hånden indtil han/hun drog det sidste suk.

Jubilarer belønnet med Røde Kors 10 års nål  

Vågerne bliver tilkaldt via afdelingslederne på plejehjemmene eller hjemmeplejen i Hørsholm Kommune. De erstatter ikke den professionelle pleje, men sørger for menneskeligt nærvær i den sidste tid. Plejepersonalet ved, at vågetjenestens arbejde er frivilligt og ulønnet. De frivillige deltager aldrig i plejen af den døende. De er til stede for at skabe ro og tryghed for den døende og eventuelle pårørende.

Annie: ”Desværre har vi af og til måttet sige nej til vågetjeneste, da vi ikke har vågere nok. Der har også været forespørgsler om aflastning, men det har vi ikke kunnet efterkomme af samme årsag. Vi våger bl.a. i Breelteparken, på Sophielund, Louiselund samt i private hjem, og Annie tilføjer: ”Hvis man ønsker at høre mere om, hvordan man kan blive en del af teamet, kan man kontante mig eller Karen på tlf. 20948002”.

Vågetjenesten består p.t. af seks frivillige. Udover 10 års jubilarerne Annie Birkvang, Karen Valberg og Anna Jensen er det Karin Cronström, som har været med i 9 år, Kirsten Baden der har været med i 4 år, og nyeste skud på stammen er Søs Dela, der har været med siden 2018. Vågerne har sammenlagt på de ti år våget i 1250 timer.

De 3 jubilarer Annie, Karen og Anna fik af formand Jørgen Jørgensen, Røde Kors Hørsholm afdeling forleden på Bistro no. 22 på Rungsted Havn overrakt Røde Kors 10 års nål, hvor han samtidig takkede dem for deres trofaste indsats for Røde Kors.


IMG 4212 Røde Kors Vågetjemeste team 2020

Vågerne samlet på Rungsted Havn for at fejre, at tre af teamets aktive kunne fejre 10 års jubilæum og blive belønnet med Røde kors 10 års nål. Fra venstre først de tre jubilarer Karen Valberg, Annie Birkvang og Anna Jensen – dernæst Karin Cronström, der har været med i 9 år, og Kirsten Baden, der har været med i 4 år. Den nyeste på holdet, Søs Dela, var forhindret i at deltage i festligheden. (Foto: Jerry Ritz)

IMG 4215 2 Røde Kors Vågetjeneste fra v Karen Annie og Anna 1

De tre jubilerende vågere, som har været med fra starten i 2010. Vågerne har våget i 1250 timer på de ti år, fra venstre Karen Valberg, Annie Birkvang og Anna Jensen. (Foto: Jerry Ritz)


Tags


Kunne dette også være interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}