maj 18

Røde Kors Hørsholm sender tre Herkules-fly til Sydsudan med mad

Røde Kors butikspersonale med takkebrev fra Anders Ladekarl med bevis på nødhjælp. Foto: Jerry Ritz, Røde Kors Maj 2017
En håndfuld af de frivillige på Røde Kors butikkens tordags-hold glæder sig over, at de er med til at gøre en forskel med nødhjælpen til Sydsudan. De viser her takkebrevet fra Røde Kors generalsekretær Anders Ladekarl. Fra venstre ses Ingrid Sørensen, Ulla Rudolph, Merete Olsen, Joan Rørdam, Lizzie Dalsgaard og Jonna Eildal. Foto: Jerry Ritz

Nødhjælp til Sydsudan sikrer mad til 2.880 børn og voksne i en måned

Bestyrelsen for Røde Kors i Hørsholm har besluttet at sende akut nødhjælp til Sydsudan som en helt særlig nødhjælpsoperation i det hungersnødsplagede land. For et beløb på 201.700 kroner er det blevet muligt at fylde tre store Hercules transportfly med mad. Hvert fly har plads til mad til 960 mennesker i en hel måned. Maden består af store sække med korn, bønner, majsblanding, sukker og salt.

FN har erklæret hungersnød i dele af Sydsudan, og i det næsten uigennemtrængelige sumpområde El Sudd ved Nilen er Røde Kors nu nødsaget til at droppe mad ned fra luften.

”Det er noget, Røde Kors normalt aldrig gør, men det er eneste måde, at nå frem til de tusindvis af mennesker, der er flygtet fra krigen og ind i sumpområderne i det nordøstlige Sydsudan. Det kan lyde underligt, men den eneste måde, vi kan nå frem med hjælpen er, at flyve nødhjælpen ud med store fragtfly og kaste maden ned i sække fra luften. Og det er den eneste mad, familierne får,” siger Jerry Ritz, der er kommunikationsansvarlig og bestyrelsesmedlem i Røde Kors Hørsholm.
Jerry Ritz tilføjer: ”Lasten i de tre fly vil sikre mad til 2.880 børn og voksne i en hel måned”.

To millioner internt fordrevne

Flere års interne kampe har drevet halvdelen af landets befolkning på flugt. Tæt på to millioner mennesker lever lige nu som internt fordrevne, og tusindvis af familier har mistet deres jord, husdyr og hele deres livsgrundlag. Ifølge FN står en million mennesker på randen af hungersnød. I Sydsudan har flere år med konflikt efterladt fem millioner mennesker med akut behov for fødevarehjælp. Af dem er 100.000 allerede ramt af hungersnød.

Katastrofen i Sydsudan eskalerer på grund af intensiverede kampe og deraf følgende kolera og sult.

”Vores primære bekymring lige nu er gravide og børn, der er flygtet til det store sumpområde El Sudd langs Nilen, og som derfor er ekstremt vanskelige at nå. De lever her af vand-liljer, frugter og blade, og ekstremt mange er underernærede og i akut livsfare,” siger Anders Ladekarl,  generalsekretær i Røde Kors.

”Den eneste måde, vi kan få mad ind til dem, er ved at flyve den ind på Hercules-fly og droppe maden ud fra flyene. Vi har ansatte på jorden til at tage imod og fordele maden til de mest udsatte. Food drops er noget, vi sjældent laver, fordi det er en dyr og besværlig måde at lave nødhjælp på.  Men den er livsnødvendig lige nu,” siger generalsekretæren.

Glad for at Hørsholm kan støtte markant

Formand for Røde Kors i Hørsholm Jørgen Jørgensen er glad for at Hørsholm har mulighed for at støtte så markant:

”Vi har fået rapporter fra Dansk Røde Kors egne medarbejdere, som er i landet, om den helt særlige humanitære katastrofe, og om hvordan børn og voksne ikke længere kan overleve af det mad, de kan finde i naturen. Vilde frugter, kerner og blade fra træerne. De har ikke anden mad, end den Røde Kors giver dem. Vi er derfor glade for, at vi i Hørsholm har mulighed for at støtte så markant økonomisk med nødhjælp til Sydsudan.”

Jørgen Jørgensen understreger, at det skyldes de knapt 200 frivillige, som driver Røde Kors butikken, der på sjette år er den genbrugsbutik, som giver det største overskud i Danmark.

Takkebrev til de frivillige

”Tusind tak for den flotte donation til Røde Kors’ hjælpearbejde i Sydsudan,” skriver Anders Ladekarl, Generalsekretær i Røde Kors, i et brev til de frivillige i Hørsholm og forsætter: ”Jeres bidrag svarer til at der kan udføres ”food drops”, der for tiden er den eneste måde at få nødhjælp frem og sikre at civilbefolkningen ikke sulter. I er med til at sikre, at vi kan være til stede og hjælpe så mange som muligt”.

 

[x_alert heading=”Fakta om situationen i Sydsudan” type=”info”]Fødevareusikkerhed: Fem millioner mennesker har akut brug for fødevarehjælp.
Krig og konflikt: Der har været voldsomme kampe mellem regeringstropper og lokale militser siden 2013.
Flugt: Konflikt og interne kampe har tvunget mere end tre millioner mennesker på flugt. Godt to millioner er internt fordrevne, og resten har søgt tilflugt i nabolandene.
Klima og landbrug: Der er voldsom tørke i landet.
Adgang: Konflikt og dårlig infrastruktur gør det svært at få nødhjælp frem.  [/x_alert]

 

Hvad gør Røde Kors?

Røde Kors er massivt til stede i de hårdest ramte områder og uddeler fødevarepakker, såsæd og økonomisk støtte til familier, så de kan købe importerede afgrøder.

Vi uddeler også særlig vitaminrig kost til børn under fem år, gravide og ammende kvinder. I det konfliktramte Sydsudan laver vi food drops og flyver nødhjælp ud til de områder, hvor ingen andre kan.

Food drops er noget, vi sjældent laver, fordi det er en dyr og besværlig måde at lave nødhjælp på.  Men den er livsnødvendig lige nu.

Sult er værst for børn. Sult rammer børn hårdest og kan i værste fald koste dem livet. Hvis børn bliver underernæret, kan de få kroniske skader på de indre organer. Hjernen skrumper, nervesystemer skades og deres fysiske og sociale udvikling svækkes. De er også mere udsatte for smitte og sygdomme, fordi deres immunforsvar er nedsat.

 

Hvornår er der hungersnød?

FN erklærer oftest hungersnød i et land eller område, når følgende tre forhold finder sted:

  • Hver dag dør i gennemsnit to voksne eller fire børn per 10.000 indbyggere
  • Over 30 % af befolkningen lider af akut undernæring
  • Mindst 20 % af alle familier har ekstrem mangel på mad

 

 

SMS DROP til 1240 og støt med 70 kr. pr. sms


Tags


Kunne dette også være interessant?

Møde om tilskuddet til Grønland

Møde om tilskuddet til Grønland
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}